Projekt Navis

Njegovi idejni začetki segajo že kar daleč v preteklost, prve aktivnosti pa v leto 2016. V tem letu smo prijatelji in kolegi, zbrani okoli zavoda Skupina STIK, njegovega oddelka Arheofakt, Zavoda za podvodno arheologijo in zavoda Škrateljc skupaj z drugimi sodelujočimi pričeli graditi prvo plovilo, takrat še pod oznako Projekt Deblak.

Osnovne ideje projekta – gradnje na javnem mestu in v sodelovanju z obiskovalci – smo se domislili ob iskanju najbolj primernega, priročnega in prepričljivega načina predstavljanja nevidne in pozabljene dediščine starih plovil najširši javnosti. Ta se pogosto skrivajo pod gladino naših rek in jezer ali v barjanskih tleh ter so zaradi občutjivosti materiala, iz katerega so izdelana, večinoma neprimerna za razstavljanje in ogled v klasičnih muzejih. Hkrati z izvedbo delavnic gradnje plovil javnosti predstavljamo širši zgodovinski kontekst uporabe plovil in življenja njihovih graditeljev, uporabnikov in drugih sodobnikov. Ker kaj nas lahko danes in nekoč povezuje bolj kot pa poti, predvsem vodne, ki so bile v preteklosti še kako pomembne …

Od uspešne izvedbe pilotnega projekta v letu 2016 vsakoletno gradimo in še naprej želimo graditi čolne ali ladje iz različnih arheoloških obdobij ali polpretekle zgodovine. Plovila v celoti izdelujemo z zgodovinsko izpričanimi orodji in tehnikami gradnje, ki sovpadajo z izbranim obdobjem. Izdelavo plovil spremljajo izkustvene delavnice ter različni dogodki in promocijske akcije. Ob zaključku vsakokratne gradnje čoln ali ladjo splavimo in tako ponovno oživimo košček zgodovine, ki je nekoč sestavljal pestro, zdaj že skoraj pozabljeno podobo življenja.

Ampak s tem se vsakoletni projekt ne konča. Na zakjuček gradnje želimo navezati predajo plovila v trajno rabo reki, jezeru ali morju ter tako preteklost vključiti v sodobno življenje.

Ker le uporabljana in vidna dediščina je smiselna in živa dediščina …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s