Projekt Navis 2019 / Expedice Monoxylon III

Projekt Navis, s katerim želimo preko gradnje in uporabe starih plovil tovrstno dediščino ponovno narediti vidno in jo nameniti vsakdanji rabi, gre letos v mednarodne vode.  Pred nami je velik izziv, ki pa s sabo prinaša morebitna nova arheološka spoznanja in nepozabno avanturo – plovba z deblakom po Egejskem morju. Priprave nanjo potekajo že kar nekaj časa, ideja pa bo v praksi zaživela maja in junija. A da ne prehitevamo, začnimo na začetku.

Ko so ljudje na območju Anatolije in Levante, na t.i. območju rodovitnega polmeseca, v mlajši kameni dobi prvič uspeli kultivirati žito, se je pričela kmetijska revolucija. Prva žitna polja na območju današnje Turčije so se skupaj z novimi prišleki naglo pričela širiti preko območja Črnega morja in skrajnega juga Balkanskega polotoka v osrčje Evrope. Širitev poljedeljstva se je širila preko kopenskih poti, v zadnjem času pa mnoge znanstvenike podžiga ideja o širjenju zgodnje poljedelskih družb tudi preko morskih poti. Postavlja se namreč vprašanje, ali so že naši predniki iz časa mlajše (morda tudi že starejše) kamene dobe bili zmožni plutja na odprtem morju? Eno izmed znanstvenih orodij preverjanja te hipoteze ponuja eksperimentalna arheologija. Le-ta kot kot odgovor na vprašanje o tem, kakšna plovila so bila v času kmetijske revolucije uporabljana za plovbo, daje iz enega samega debla stesano plovilo – deblak. Iz preteklosti poznamo mnoge odprave, ki so s preprostimi plovili skušala pluti od točke A do točke B in tako odgovoriti na zastavljeno vprašanje. Kolegi Projekta Navis iz Češke so tako leta 1998 zgradili rekonstrukcijo mlajšekamenodobnega deblaka odkritega na jezeru Bracciana v Italiji in pod imenom Expedice Monoxylon II (to bil je namreč njihov že drugi tak podvig) s plovbo preko Italije, Francije, Španije in Portugalske skušali dokazati njegovo uporabnost tudi na morju. A ker arheološka radovedna narava nikoli ne spi, se bodo letos s še ambicioznejšim projektom in z istim, a »servisiranim« deblakom, podali na tri tedne dolgo plovbo od Aten preko Egejskih otokov do Krete.

Začrtana pot od Aten do Krete bo predvidoma trajala tri tedne. / The route from Athens to Crete will take us 3 weeks.

Na to nepozabno odpravo, imenovana Expedice Monoxylon III pa so povabili tudi del ekipe Projekta Navis Reneja, Lacota in Matica. Za čas plovbe so izbrali maj in junij, najbolj ugodna meseca kar se tiče vetra in tokov. S podvigom želijo raziskati najstarejše plovne poti, ki so podkrepljene z arheološkimi najdbami iz časa mlajše kamene dobe iz Cipra, Krete in drugih Egejskih otokov ter iz istega časa možen obstoj trgovine z obsidianom med Egejskimi otoki. In ker posamezni sledovi na originalnem Bracciano deblaku kažejo znake morebitne uporabe jadra, bo letošnja ekspedicija ob primernem vetru preverjala tudi možno uporabo jadra. Nestrpno že čakamo pričetek plovbe ter rezultatov, ki jih bo dala. Splujemo 25. maja, ob vrnitvi k domači Ljubljanici pa vas v letošnjem poletju seveda seznanimo s potekom ekspedicije.

Rekonstrukcija deblaka Bracciano, ki so ga izdelali kolegi iz Češke. / Reconstruction of the logboat from lake Bracciano made by our colleagues from Czech Republic.

In kaj bomo še počeli, da poletni meseci ne bodo prazni brez zvokov udarcev orodja ob deblo? Vse tri naše deblake, rimskega in dva prazgodovinska, bomo popravili, da bodo nared za plovbo. Tako urejene jih bomo skušali dati v trajno uporabo reki Ljubljanici in vsem, ki uživajo v plovbi s starimi plovili. Pilotsko bo projekt potekal letošnje poletje na Špici v Ljubljani, ob tem pa bomo izvajali še posamezne promocijske aktivnosti v obliki izkustvenih delavnic. Četudi ne bomo zgradili novega čolna, pa bo Projekt Navis 2019 nadvse zanimiv, tako da nas spremljajte! J Od otoka do otoka nam boste lahko sledili na tej spletni strani in na naših več kot družabnih omrežjih FB https://www.facebook.com/projektnavis/in IG https://www.instagram.com/projekt_navis/. Ampak še predno se podamo na avanturo začinjeno s prazgodovinsko noto, vročim poletnim soncem, vetrom ter soljo bomo do trenutka odhoda predstavili samo ekspedicijo, idejo v njenem ozadju, kako so potekale priprave nanjo, deblak Bracciano ter vam skušali orisati izgled otokov mimo katerih bomo pluli v prazgodovini.

Vas zanima še kaj več o Expedice Monoxylon III? Kliknite na njihovo spletno stran https://www.google.com/search?client=opera&q=monoxylon+III&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8ali jih zasledujte tukaj https://www.facebook.com/monoxylon3/, oziroma tukaj https://www.instagram.com/monoxylon3/.

ČASOVNICA 2019:

maj, junij: Expedice Monoxylon III

20. – 23. maj: Po rimskih poteh od Ad Piruma do Emona

julij: Predstavitev Expedice Monoxylon III na Špici

7. julij: Mednarodna regata deblakov v Italiji na jezeru Lago di Ledro

julij, avgust: Popravilo deblakov in različne izkustvene delavnice na Špici in v središču Ljubljane

14. – 18. avgust: Splavitev rimskodobnega deblaka na Dravi in rimske igre na Ptuju

24. avgust: Koliščarski dan v Dragi pri Igu

začetek septembra: Borbe čolnarjev

5. oktober: Ljubljanski kajakaški maraton